Michaël Borras A.K.A. Systaime

+ Info

 

systaime-2

 

attract-money-systaime

Michäel Borras a.k.a. (conegut com) Systaime va nàixer en 1973 i és graduat en Belles Arts. És fundador del moviment French Trash Tour (1999) i un participant important a la net.art i a la xarxa interactiva internacional d’art digital. Artista multidisciplinari, Systaime ha treballat en moltes àrees: remixes, mashups, blogs, CDs, treballs d’art, fotografia, performances d’àudio/vídeo i vídeos musicals. En 2011, va fundar el Super Art Modern Museum (SPAMM), un museu online amb una col·lecció d’obres digitals d’uns 700 artistes. Systaime és un dels francesos que iniciaren el “Facebook art” a través del compte “ʞooqǝɔɐɟ”, considerat la resposta artística més abstracta a les xarxes socials. Els seus treballs han format part, d’entre altres, del Pavelló d’Internet de la 54ª Biennal de Venècia, del Museu Metropolità de Nova York i de la Feria d’Art UNTITLED de Miami.

Systaime, l’antisistema de l’art. Systaime, a.k.a. (conegut com) Michäel Borras, és una xutada d’Internet en vena, un virtuós de l’impact, ballant amb les dades violentament. Què? No vius subjecte al món digital? Les emoticones no són part del teu vocabulari? Systaime desconstrueix les icones de la cultura digital com altres varen desmuntar les estàtues de Lenin, Stalin o Moubarak. Sense jerarquia ni respecte, copia com boig, utilitza i crea i torna a utilitzar el folklore d’Internet, eixa cultura visual que ix de les nostres pantalles cap als carrers, la moda, la gent.

El creador del French Trash Touch mescla cultura pop, cultura de xarxes, alta i baixa cultura. Systaime és una encarnació viva del flux. Quin flux? El del continu i quasi infinit muntó de dades, fetes de zeros i d’uns, de l’univers digital; les bases de totes les imatges, vídeos i sons que circulen per les nostres pantalles, mòbils, ordinadors. Gatets i mamelles, la mateixa lluita! Systaime deteriora amb les seues tisores digitals les senyals, símbols, imatges, videoclips de nostra cultura cibernètica.

Systaime remou, dissecciona, destrueix per renovar l’alè dels seus vídeos, tweets i altres imatges amb l’esperit del pirata, pioner de la cibercultura. De manera brillant, esplendorosa (com diamants), lluenta, i sempre amb un gran sentit de l’humor. La seua vida és flux com el seu art és un remix d’aquest. Com pot planejar-se el flux d’Internet? Impossible, però segur que l’exhibició de Systaime acotarà eixe espai.

Systaime s’exhibix a ell mateix i a la web, sense les humides pantalles ni els ostentosos degotejos dels mitjans moderns. Verem les mostres anònimes dels nostres continguts vernaculars, nostres addiccions digitals finament picades, desfets electrònics reciclats a la manera de Systaime, una teoria de fil i paper, fotogrames i altres contribucions. Systaime no selecciona, acumula; arrapant polítics quan els silencia, enviant correu brossa com un boig per tal d’ocupar la xarxa com espai.

L’històric agitador qui, amb el seu Super Art Modern Museum (SPAMM), va guanyar una acceptació general per exposar en la xarxa i la realitat el Tom Thumbs de la cultura digital, de Caracas a Milà, de Nova York a València, del Internet al lrl. Cadascú de nosaltres haurà de trobar el seu camí dins del matoll de signes que Systaime introdueix, amb les seues mantres com únic consell subliminar. Rebutja l’excés delicat i d’allò prou virtual, oblida l’estandardització de l’ambient digital, elegeix el tecno-bricolatge enlloc del gegant de l’alta tecnologia, viu el flux!

X